Doorgaan naar hoofdcontent

Let's Sti(c)k Together - mei 2017

Vorige maand lanceerde Marjolein Let's Sti(c)k Together. Een Facebook groepje waarin elke maand genaaid wordt volgens 3 criteria. Vorige maand was ik niet in de mogelijkheid om de deadline te halen, maar voor deze 2de editie lukte het me.

De criteria:
1. Dit is Belgisch
2. Werken met restjes/recyclage
3. A touch of bling

In de lagere school stond eind april de schoolfotograaf op de kalender. Ik moest dus snel aan de slag gaan om mijn jongens van nieuwe kledij (lees T-shirts) te voorzien.

Het T-shirt dat ik in gedachten had past helemaal in de drie vooropgestelde criteria.
Ik koos voor een patroon uit Ottobre. 'Be Cool' uit Ottobre 1/2015. Een patroon dat ik al heel veel gebruikt heb, gewoonweg omdat ik er zo van hou en het ook in een mum van tijd in elkaar zit. De applicatie van de Octopus haalde ik uit Ottobre 1/2017. (Misschien herken je het stofje ook uit deze Ottobre)
De prachtige tricot met octopusprint is van Hilco.Nu ... Hoe past dit shirt nu in die 3 criteria. Op het eerste zicht niet echt duidelijk, nietwaar?
Wel, dat ga nu efkes uit de doeken doen.

1. Dit is Belgisch.

Het patroon is uit Ottobre en Ottobre is afkomstig van Finland. De stof van het voorpand (tricot met octopussen) is van Hilco en dit is Duits. De grijze stof die voor het achterpand, de mouwen en applicatie diende is van een Nederlandse firma.
Maar ... De stoffen komen uit een op en top Belgische winkel, nl. De Stoffengalerij
+
Het shirt werd door mij in elkaar genaaid en ik ben een rasechte West-Vlaming en dus ook Belg.
1+1=2 ... Dus Belgische winkel en Vlaamse madam = Belgisch

2. Werken met restjes.

Je kunt je wel voorstellen dat ik voor die ogen van die octopus geen nieuw stuk stof van de rol ga knippen. Hiervoor werden restjes gebruikt. Het wit is een restje sweaterstof waar ik ooit een Julia sweater van Compagnie M. voor mezelf uit gemaakt heb. Die Julia sweater heeft tot op heden de blog nog niet gehaald. Ik ga daar eens mijn werk van moeten maken.
Het donkergrijs is een restje van een shirt dat ik eens maakte voor mijn oudste zoon.


3. A Touch of Bling

Oké, glitter en bling bling toestanden ga ik op jongenskleren niet gebruiken. Toch heeft dit shirt een beetje bling. Aan de buitenkant niet zichtbaar. Om het bos door de bomen te zien, strijk ik een maatlabel in flexfolie aan de binnenkant van hun shirts. Deze labels maak ik zelf met mijn Scan'n'Cut. Ik hou nogal van zilver, dus daarom zijn deze labels in zilverkleurige flexfolie gemaakt. Dus ook dit derde criterium kan afgevinkt worden.


Ik hou niet van appliqueren. Dit neemt veel tijd in beslag en is echt preciesiewerk. En toch wil ik dit onder de knie hebben. Gewoonweg omdat er zo'n mooie resultaten bekomen kunnen worden met applicaties. Deze keer heb ik er de tijd voor genomen. 40 minuten van mijn tijd heeft deze octopus in beslag genomen. En ik ben er super tevreden mee. Nog nooit (en je mag zeggen dat dit zo ongeveer de 5de en grootste applicatie is) lukte het me zoooooooo goed. Dus geloof me als ik zeg dat ik echt trots ben met het resultaat. Er zullen zo af en toe nog wel eens applicaties volgen.


En nu het shirt met model.

Patroon:
Be Cool -- Ottobre 1/2015
Stoffen:
Cuttlefishes -- Hilco -- De Stoffengalerij
Grijs ponti roma -- De Stoffengalerij

Benieuwd wat de andere deelnemers met hun criteria deden? Check hun blog!

Reacties

 1. Wat een knappe kerel zeg! En chapeau voor je geduld met het appliceren, ik vrees dat ik daar zelf serieus de mist in zou gaan. GESLAAGDE challenge! jawel!! :) Heel mooi resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Het appliqueren ging tamelijk vlot deze keer. En hij is dol op zijn shirt.

   Verwijderen
 2. Hij straalt in zijn shirt! Leuk idee om de maat met flex te bevestigen. Ga ik vanaf nu ook doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toffe t-shirt!
  Die zou ik hier ook nog wel verkocht krijgen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Cool t-shirt! Dat zou hier ook in de smaak vallen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben je blog aan het lezen en mijn zoontje van 4 zegt: "mama, ik wil dat ook!"! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hij lijkt er super blij mee.
  leuk gedaan
  www.stokstaartjedoethetzo.wordpress.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Hij is er inderdaad blij mee. Want telkens ik de was gedaan heb, en het shirt in zijn kast gelegd heb, haalt hij hem er de volgende dag weer uit om te dragen.

   Verwijderen
 7. Echt leuk! Die applicatie maakt het helemaal af

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Bloome Sweater

Een jaar geleden heb ik mezelf beloofd om meer voor mezelf te gaan naaien. En hoewel er hier bitter weinig volwassenenkleren verschijnen, naai ik wel voor mezelf.

Zo ook deze prachtige Bloome Sweater.
Ik koos hiervoor een mooie blauwe gemêleerde french terry met zwarte en zilveren bloemen, Silver Flowers.
Ik trok naar Roeselare naar NaaiCentrum Demyttenaere om mooie, bijpassende ritsen te kopen.Deze sweater is al een tijdje klaar, en toen ik de eerste foto's postte op instagram en Facebook van de stof, was deze ook in een mum van tijd uitverkocht.( Op een couponnetje van 50 cm na). De grijze variant is wel nog aanwezig, en minstens even mooi.


Tibo - Het gratis patroon

Zoals beloofd, het gratis patroon van een leuk hemdje voor kleuters. Het is speels en stijlvol tegelijkertijd en kan dus voor elke gelegenheid gebruikt worden.Tibo is het patroon van een een jongenshemd met een rugpas en rugplooitjes.Het werd getekend in de maten 92 tot en met 116.
Er zijn verschillende variaties mogelijk. Zo is er de keuze uit 2 verschillende borstzakjes of een paspelzak. Er kan zowel een winterversie met lange mouwen genaaid worden of een zomerhemdje met korte mouwen. En ten slotte kan er gekozen worden tussen 3 kragen.
En voor de liefhebbers kan er naar hartelust afgewerkt worden met paspelband.

Het patroon werd met de hand getekend. En is beschikbaar in een PDF bestand.
Hier vind je de werkbeschrijving
Hier vind je het patroon

Workshop Op zaterdag 16 juli gaat er een workshop door bij De Stoffengalerij (bij mij thuis dus). Meer info en inschrijven: klik hier.

Ik ben heel benieuwd naar jullie Tibookes. Stuur zeker een foto naar mamasasewing@gmail.com

Op zoek naar ee…

Ne 'mix and match' van 2 patronen

Toen de staaltjes met de nieuwe collectie van CU@6 in mijn brievenbus vielen, wist ik het meteen al. Met die stoffen zou ik zeker aan de slag gaan voor mijn jongens. Dus toen diezelfde collectie een paar dagen later geleverd werd, duurde het niet lang vooraleer ik er de schaar inzette.

Als eerste ging ik aan de slag met de French Terry met palmbomen. Ik vond niet meteen een patroon dat 100% mijn gedacht was, dus ik gooide 2 patronen door elkaar en kwam zo tot het patroon dat ik in gedachten had.

Welke patronen vraag je je af? En waarom?
Ik nam het voor- en rugpand van 'Totem Owl' (nr 19. uit Ottobre 1/2014) en de mouwen van 'Cold Stopper' (nr 32. uit Ottobre 4/2014). O ja, de zakken nam ik ook over van het laatst genoemde patroon.De reden waarom ik twee patronen door elkaar gooide is eigenlijk heel simpel. Ik had een bepaalde sweater voor ogen. En wanneer ik iets voor ogen heb, dan moet het ook zo zijn. Anders begin ik er niet aan. Ik wilde voor mijn oudste (b)engel …