Doorgaan naar hoofdcontent

Selfish sewing in december: col met rimpels en knoopjes

Iedereen heeft wel een kledingstuk waar moeilijk afscheid van te nemen is.
Ik ook.
Ik heb al jaren een simpele longsleeve met een col in mijn kast liggen. En ja, de tijd laat zijn sporen na. Er zitten kleine gaatjes in de stof. 
Laatst kocht ik twee stofjes met in mijn achterhoofd de idee om met deze stofjes dit shirt te maken. De eerste stof is gewoon effen tricot in petrol. Exact dezelfde kleur als het oorspronkelijke exemplaar. En dit zal er dan ook precies hetzelfde uitzien als het afgewerkt is.
De tweede stof is er eentje van Froy & Dind. Maar hierover later meer. Laten we het nu maar even over de petrol-kleurige versie hebben.

Wat ik vooral mooi vond aan mijn shirt was de col. Deze was op 2 plaatsen ingerimpel en sluit met 3 knoopjes.Op onderstaande tekening ziet u hoe het patroon van deze col eruit ziet.
Let erop dat dit halve patroondelen zijn. MV komt tegen de stofvouw te liggen.

Het bovenste patroondeel is van de buitenkraag. Het onderste patroondeel is dat van de binnenkraag. Zoals u kunt zien is de binnenkraag aan de MV-lijn en aan de zijkant 1cm smaller dan de buitencol. Naar het midden toe wordt deze dan nog breder. (2,5 à 3 cm ten opzichte van de binnenkraag).
De blauwe puntjes geven aan waar het elastisch koord en de knoopjes moeten komen.
De roze lijn is deze waar een smal elastiekje (4 mm) op gestikt wordt. De lengte van het elastiekje = de breedte van de binnenkraag. In dit geval was dat 6,5 cm.

Hoe naait u zo'n elastiek nu vast?
Eigenlijk is dit niet zo moeilijk. Leg het elastiek tegen de bovenrand. Stik het vast. Trek nu aan het elastiek tot deze aan de benedenrand komt. Blijf trekken terwijl u stikt.

Na dit elastiek te hebben gestikt en de lusjes voor de knopen hebt vastgestikt aan de buitenkraag, legt u beide kraagdelen met de goede kanten op elkaar. Stik de zijkanten en de bovenrand. Keer naar de goede kant.
Et Voila. Uw col is klaar om aan uw shirt gestikt te worden.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Bloome Sweater

Een jaar geleden heb ik mezelf beloofd om meer voor mezelf te gaan naaien. En hoewel er hier bitter weinig volwassenenkleren verschijnen, naai ik wel voor mezelf.

Zo ook deze prachtige Bloome Sweater.
Ik koos hiervoor een mooie blauwe gemêleerde french terry met zwarte en zilveren bloemen, Silver Flowers.
Ik trok naar Roeselare naar NaaiCentrum Demyttenaere om mooie, bijpassende ritsen te kopen.Deze sweater is al een tijdje klaar, en toen ik de eerste foto's postte op instagram en Facebook van de stof, was deze ook in een mum van tijd uitverkocht.( Op een couponnetje van 50 cm na). De grijze variant is wel nog aanwezig, en minstens even mooi.


Tibo - Het gratis patroon

Zoals beloofd, het gratis patroon van een leuk hemdje voor kleuters. Het is speels en stijlvol tegelijkertijd en kan dus voor elke gelegenheid gebruikt worden.Tibo is het patroon van een een jongenshemd met een rugpas en rugplooitjes.Het werd getekend in de maten 92 tot en met 116.
Er zijn verschillende variaties mogelijk. Zo is er de keuze uit 2 verschillende borstzakjes of een paspelzak. Er kan zowel een winterversie met lange mouwen genaaid worden of een zomerhemdje met korte mouwen. En ten slotte kan er gekozen worden tussen 3 kragen.
En voor de liefhebbers kan er naar hartelust afgewerkt worden met paspelband.

Het patroon werd met de hand getekend. En is beschikbaar in een PDF bestand.
Hier vind je de werkbeschrijving
Hier vind je het patroon

Workshop Op zaterdag 16 juli gaat er een workshop door bij De Stoffengalerij (bij mij thuis dus). Meer info en inschrijven: klik hier.

Ik ben heel benieuwd naar jullie Tibookes. Stuur zeker een foto naar mamasasewing@gmail.com

Op zoek naar ee…

Ne 'mix and match' van 2 patronen

Toen de staaltjes met de nieuwe collectie van CU@6 in mijn brievenbus vielen, wist ik het meteen al. Met die stoffen zou ik zeker aan de slag gaan voor mijn jongens. Dus toen diezelfde collectie een paar dagen later geleverd werd, duurde het niet lang vooraleer ik er de schaar inzette.

Als eerste ging ik aan de slag met de French Terry met palmbomen. Ik vond niet meteen een patroon dat 100% mijn gedacht was, dus ik gooide 2 patronen door elkaar en kwam zo tot het patroon dat ik in gedachten had.

Welke patronen vraag je je af? En waarom?
Ik nam het voor- en rugpand van 'Totem Owl' (nr 19. uit Ottobre 1/2014) en de mouwen van 'Cold Stopper' (nr 32. uit Ottobre 4/2014). O ja, de zakken nam ik ook over van het laatst genoemde patroon.De reden waarom ik twee patronen door elkaar gooide is eigenlijk heel simpel. Ik had een bepaalde sweater voor ogen. En wanneer ik iets voor ogen heb, dan moet het ook zo zijn. Anders begin ik er niet aan. Ik wilde voor mijn oudste (b)engel …