Doorgaan naar hoofdcontent

Schortjes als afsluiter van het jaar

Om het afwerken van kledingstukken met biaisband onder de knie te krijgen, gaan we vandaag een peuterschortje maken.
Ik heb schortjes getekend in 3 maten:
               2 jaar
               4 jaar
               6 jaar

Teken het gewenste schortpatroon op ware grootte op patroonpapier. Als u gebruik maakt van gewoon patroonpapier (zonder grote ruiten), telt u het aantal hokjes en vermenigvuldigt u met 4 om de juiste lengte van de lijnen te bepalen.
Bijvoorbeeld:
Voor het schortje van 2 jaar. De afstand 1-2 is 9 hokjes. 9 x 4 = 36 cm.

U heeft nu een half patroon getekend. Voor u het patroon uitknipt tekent u nog de zoom en naadtoeslagen aan. Boven en onderaan tekent u een zoom van 3 cm. De zijkant krijgt een naadtoeslag van 2 cm; de armsgatronding een naadtoeslag van 1 cm. Deze armsgatronding wordt straks afgewerkt met biaisband.

Leg het schortpatroon met MV tegen de stofvouw van uw dubbelgevouwen stof en knip het patroon uit.

Wat heeft u verder nog nodig?
          * 50 cm biaisband
          * 2 strikbanden van 6 cm breed en 37 cm (2 jaar), 39 cm (4 jaar) of 41 cm (6 jaar)
          * halsband van 6 cm breed en 44 cm (2 jaar), 46 cm (4 jaar) of 48 cm (6 jaar)


In elkaar naaien.
Stap 1: Stik het biaisband met de goede kant op de goede kant van de armsgatronding. Zorg ervoor dat de vouwlijn van het biaisband op 1 cm afstand van de rand ligt. Stik precies op de vouwlijn.

Biaisband vastspelden. De vouwlijn van het biaisband ligt op 1 cm van de rand van de stof.
Stiksel precies in de vouwlijn
Stap 2: Vouw het biaisband naar de binnenkant van de schort. Platstrijken. Stik het biaisband vlak langs de rand vast op de short.


Stap 3: Neem de hals en strikbanden bij de hand. Vouw de stroken dubbel, met de goede kanten op elkaar.
Stik de lange kanten en 1 korte kant (op 1 cm van de rand).


Stap 4: Dun de hoeken uit. Dit doet u  door de naadtoeslag tot op 0,5 cm af te knippen. (Voor een foto van deze stap klik hier).

Stap 5: Keer de banden naar de goede kant, duw de hoeken mooi uit. Strijk de stroken mooi plat.

Om het keren van banden gemakkelijker te maken, kunt u gebruik maken van een potlood of breinaald. Zet  deze tegen de dichtgenaaide korte kant en strop er het band over.
Vervolgens trekt u aan het uiteinde en rolt u de band volledig af.
Na het strijken bekomt u mooie, gladde strikbanden.
 Stap 6: Strijk de naadtoeslagen van de zijkanten (2 cm) van de schort naar binnen.


Stap 7: Vouw vervolgens 0,8 cm van deze naadtoeslag naar binnen, zodat de rafelkanten niet meer zichtbaar zijn.


Stap 8: Leg aan de bovenkanten de onafgewerkte kant van de strikbanden hieronder. Vouw de strikbanden over de naadtoeslag.

Stap 9: Stik de naad vast op 1 cm van de rand. Geef een extra stiksel zodat de strikbanden goed bevestigd blijven.

Verstevigingsstiksel in kruisvorm
Stap 10: Strijk de zoom van de bovenrand (3 cm) naar binnen. Vouw de rafelkant 0,8 cm naar binnen. Leg de uiteinden van de halsband onder de uiteinden van de zoom. 
Stik de naad vast op 2 cm afstand van de bovenrand.
Geef nog een extra verstevigingsstiksel ter hoogte van de halsbanden.


Stap 11: Strijk de zoom van de onderkant (3 cm) naar binnen. Plooi de rafelkant 0,8 cm naar binnen. Stik de zoom vast op 2 cm van de onderrand.

Nu u al deze stappen doorlopen heeft, is het schortje voor uw peuter klaar.
Super schattig om aan te zien. En het spelen met het keukentje wordt nog leuker nu ze zich in echte keukenprinsen / keukenprinsessen kunnen verkleden.Met dit blogbericht neem ik afscheid van jullie.
Voor 2015 toch.
Deze week nog gaat mijn naaimachine binnen voor onderhoud. Dit mag wel eens na 4 jaar. Ik heb de indruk dat mijn rechte steek niet meer zo mooi is. De kenners van de binnenkant van een naaimachine mogen er zich eens mee bezig houden zodat ze in 2016 weer van start kant gaan als een nieuw machientje.

Ik beloof jullie dat ik volgend jaar weer vele tutorials en patroontjes zal delen met jullie. Zo ga ik in 2016 van start gaan om jullie te leren hoe je een rimpelrok kan maken. 
Ook zal ik in het voorjaar met groot nieuws komen aanzetten.

Graag verwelkom ik nog nieuwe volgers. U kunt deze blog volgen via bloglovin', pinterest of via de facebookpagina.


Reacties

  1. Bedankt voor opnieuw een duidelijke tutorial! Ik wens je alvast fijne feestdagen en ben al benieuwd naar het grote nieuws!! Spannend! x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel leuk, misschien moet ik er toch eens werk van maken ipv mijn 4-jarige kapoen vast te binden in een volwassen geval ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Bloome Sweater

Een jaar geleden heb ik mezelf beloofd om meer voor mezelf te gaan naaien. En hoewel er hier bitter weinig volwassenenkleren verschijnen, naai ik wel voor mezelf.

Zo ook deze prachtige Bloome Sweater.
Ik koos hiervoor een mooie blauwe gemêleerde french terry met zwarte en zilveren bloemen, Silver Flowers.
Ik trok naar Roeselare naar NaaiCentrum Demyttenaere om mooie, bijpassende ritsen te kopen.Deze sweater is al een tijdje klaar, en toen ik de eerste foto's postte op instagram en Facebook van de stof, was deze ook in een mum van tijd uitverkocht.( Op een couponnetje van 50 cm na). De grijze variant is wel nog aanwezig, en minstens even mooi.


Naaiweekend in de Westhoek

Ik wil al een tijdje op naaiweekend gaan. Met onze winkel bezoeken wij regelmatig naaiweekends en dat ziet er telkens zo'n gezellige bende uit. Dus waag ik de stap.

Ik organiseer zelf een naaiweekend. Ik heb een super leuke locatie gevonden in de buurt, midden in de natuur en op 30 november is het dan zo ver.Naaiweekend in de Westhoek
30/11 - 2/12 2018

Een groot en gezellig vakantiehuis met 6/8 kamers. Iedere kamer beschikt over een lavabo en douche of bad.
Beneden is er een open leefruimte met een gezellige zithoek bij de houtkachel, een modern ingerichte open keuken met vaatwas, microgolf en oven, keramische kookplaat, twee koelkasten en een kleine diepvries. Er is een bar, koffiehoek, flatscreen-tv met dvd en draadloos internet.
Om te naaien is er een aparte sfeervolle ruimte voorzien.
Prijs: 165€/persoon verblijf + alle maaltijden en dranken

- kamers worden gedeeld met 2 personen.
- zelf bed- en badlinnen meebrengen.

- 's morgens genieten we van een uitgebreid ontbijtbuffet.

Ne 'mix and match' van 2 patronen

Toen de staaltjes met de nieuwe collectie van CU@6 in mijn brievenbus vielen, wist ik het meteen al. Met die stoffen zou ik zeker aan de slag gaan voor mijn jongens. Dus toen diezelfde collectie een paar dagen later geleverd werd, duurde het niet lang vooraleer ik er de schaar inzette.

Als eerste ging ik aan de slag met de French Terry met palmbomen. Ik vond niet meteen een patroon dat 100% mijn gedacht was, dus ik gooide 2 patronen door elkaar en kwam zo tot het patroon dat ik in gedachten had.

Welke patronen vraag je je af? En waarom?
Ik nam het voor- en rugpand van 'Totem Owl' (nr 19. uit Ottobre 1/2014) en de mouwen van 'Cold Stopper' (nr 32. uit Ottobre 4/2014). O ja, de zakken nam ik ook over van het laatst genoemde patroon.De reden waarom ik twee patronen door elkaar gooide is eigenlijk heel simpel. Ik had een bepaalde sweater voor ogen. En wanneer ik iets voor ogen heb, dan moet het ook zo zijn. Anders begin ik er niet aan. Ik wilde voor mijn oudste (b)engel …