Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn naaimachine, mijn beste vriendin

Vandaag draait het in mijn blogbericht om de beginnende naaister.

Bent u een beginneling? Of denkt u eraan om te beginnen naaien? Voor u is dit bericht.

Naaien is niet moeilijk. Iedereen kan het. Echt waar.

Bij het naaien draait het slechts om 2 dingen:
          1. RECHT leren stikken
          2. de naaimachine 'onder controle' hebben. (niet de machine is de baas, U bent de baas).

Om deze zaken onder de knie te krijgen, maken we vandaag een boekenlegger. Een klein, eenvoudig naaiwerkje dat ideaal is om uw naaiavontuur mee te beginnen.

Hiervoor heeft u het volgende nodig:
          * 2 lapjes stof van 8 cm op 15 cm
          * 1 lapje vlieseline H250 van 8 cm op 15 cm


Zo gaan we te werk.
Stap 1: Neem onderstaande tekening over op uw stukje vlieseline. Zorg ervoor dat de tekening mooi in het midden staat.
Klik hier voor de printklare tekening.


Hier wil ik nog even iets kwijt over Vlieseline. Vlieseline heeft een blinkende kant en een matte kant. Op de matte kant kunt u probleemloos tekenen. Straks wordt de blinkende kant op uw stof gelegd om deze op de stof te strijken.


Stap 2: Strijk de Vlieseline op de verkeerde kant van een stoflapje.
Leg de Vlieseline met de blinkende kant op het stoflapje. Leg hierop een doek (bijvoorbeeld een propere theedoek of zakdoek) en strijk gedurende 8 seconden. 


Stap 3: Begin het stikken vanuit het midden.
Om ervoor te zorgen dat de gestikte draad niet lost, gaat u de eerste steken aanhechten. Stik 2 steken, stik er dan achteruit weer over en dan begint u het echte stikken. Aan het einde van de tekening doet u dit ook. Hier spreken we dan van afhechten.


Volg de getekende lijn.
Zo maakt u de hoeken: Bij iedere hoek blijft de naald in de stof zitten, plaats de persvoet omhoog, draai de stof 90°, plaats de persvoet omlaag en stik verder tot de volgende hoek.


Stap 4: Neem er nu het tweede stoflapje bij. Leg beide stoflapjes met de goede kanten op elkaar. (De goede kant van de stof = de buitenkant van de stof of de zijde waarop de print het best zichtbaar is).
Speld vast op elkaar.


Stap 5: Stik de lapjes op elkaar. Laat een opening van een 4-tal cm aan één van de lange zijden. Deze opening is nodig om straks onze boekenlegger naar de goede kant te kunnen keren.


Stap 6: Dun de hoeken uit. Dit doet u door de naadtoeslag in de hoek tot 1/2 cm af te knippen.


Stap 7: Keer het naaiwerk naar de goede kant door de opening.
In deze stap is het belangrijk dat de hoeken ook mooi uitgeduwd worden. Ik gebruik hiervoor de punt van een vulpotlood.
Strijk de boekenlegger.


Stap 8: Geef nu een stiksel vlak langs de rand.
Et voila ... De boekenlegger is klaar.Als u dit onder de knie heeft, dan kunt u nog een tweede boekenlegger maken met een golvende lijn.  Die golvende lijnen moeten langzaam gestikt worden, want anders komt de bocht op de verkeerde plaats.
Golvende lijnen worden in het maken van kledij gebruikt als versiering op zakken of als rand op een rok.
Klik hier voor de printbare afbeelding.


Reacties

 1. Reacties
  1. Dank u. Ik doe mijn best om alles zo goed mogelijk uit te leggen.

   Verwijderen
 2. Hihi, dat boekje heeft de zoon hier ook vorige week gekregen via zijn boekenabonnement ;)

  Leuk die stiksels!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Bloome Sweater

Een jaar geleden heb ik mezelf beloofd om meer voor mezelf te gaan naaien. En hoewel er hier bitter weinig volwassenenkleren verschijnen, naai ik wel voor mezelf.

Zo ook deze prachtige Bloome Sweater.
Ik koos hiervoor een mooie blauwe gemêleerde french terry met zwarte en zilveren bloemen, Silver Flowers.
Ik trok naar Roeselare naar NaaiCentrum Demyttenaere om mooie, bijpassende ritsen te kopen.Deze sweater is al een tijdje klaar, en toen ik de eerste foto's postte op instagram en Facebook van de stof, was deze ook in een mum van tijd uitverkocht.( Op een couponnetje van 50 cm na). De grijze variant is wel nog aanwezig, en minstens even mooi.


Naaiweekend in de Westhoek

Ik wil al een tijdje op naaiweekend gaan. Met onze winkel bezoeken wij regelmatig naaiweekends en dat ziet er telkens zo'n gezellige bende uit. Dus waag ik de stap.

Ik organiseer zelf een naaiweekend. Ik heb een super leuke locatie gevonden in de buurt, midden in de natuur en op 30 november is het dan zo ver.Naaiweekend in de Westhoek
30/11 - 2/12 2018

Een groot en gezellig vakantiehuis met 6/8 kamers. Iedere kamer beschikt over een lavabo en douche of bad.
Beneden is er een open leefruimte met een gezellige zithoek bij de houtkachel, een modern ingerichte open keuken met vaatwas, microgolf en oven, keramische kookplaat, twee koelkasten en een kleine diepvries. Er is een bar, koffiehoek, flatscreen-tv met dvd en draadloos internet.
Om te naaien is er een aparte sfeervolle ruimte voorzien.
Prijs: 165€/persoon verblijf + alle maaltijden en dranken

- kamers worden gedeeld met 2 personen.
- zelf bed- en badlinnen meebrengen.

- 's morgens genieten we van een uitgebreid ontbijtbuffet.

Ne 'mix and match' van 2 patronen

Toen de staaltjes met de nieuwe collectie van CU@6 in mijn brievenbus vielen, wist ik het meteen al. Met die stoffen zou ik zeker aan de slag gaan voor mijn jongens. Dus toen diezelfde collectie een paar dagen later geleverd werd, duurde het niet lang vooraleer ik er de schaar inzette.

Als eerste ging ik aan de slag met de French Terry met palmbomen. Ik vond niet meteen een patroon dat 100% mijn gedacht was, dus ik gooide 2 patronen door elkaar en kwam zo tot het patroon dat ik in gedachten had.

Welke patronen vraag je je af? En waarom?
Ik nam het voor- en rugpand van 'Totem Owl' (nr 19. uit Ottobre 1/2014) en de mouwen van 'Cold Stopper' (nr 32. uit Ottobre 4/2014). O ja, de zakken nam ik ook over van het laatst genoemde patroon.De reden waarom ik twee patronen door elkaar gooide is eigenlijk heel simpel. Ik had een bepaalde sweater voor ogen. En wanneer ik iets voor ogen heb, dan moet het ook zo zijn. Anders begin ik er niet aan. Ik wilde voor mijn oudste (b)engel …