Doorgaan naar hoofdcontent

Tulpmouw - Tutorial

Eens je een goed basispatroon hebt van een jurk, bloes of t-shirt, dan kun je hier oneindig mee gaan variëren. Je kan 20 keer hetzelfde basispatroon gebruiken om een ander kledingstuk te maken. Hiervoor moet je soms maar iets heel klein gaan veranderen. Bijvoorbeeld de mouw.

Mijn favoriete mouw is de tulpmouw.


De tulpmouw komt heel weinig voor in de confectie, daarom geeft deze mouw juist iets unieks aan uw naaiproject. De mouw oogt mooi en is heel eenvoudig te maken.

Hieronder toon ik jullie (lieve lezers en volgers) hoe je het mouwpatroon aanpast om een tulpmouw te maken.

Om te starten tekent u het mouwpatroon 2 keer. Vergeet de mouwpunten niet!

Teken op het ene patroondeel een gebogen lijn die zich uitstrekt van de linkerkant van de mouwkop tot de rechtsonder van de zoom. Teken op het andere deel de gebogen lijn van rechsboven op de mouwkop tot linksonder van de zoom. (Zie onderstaande afbeelding).
Het is belangrijk om ver naar beneden te beginnen op de lijn van de mouwkop. Zo zal het patroon voldoende groot zijn om te overlappen op de schouder.Knip beide patroondelen nu uit langs deze nieuw lijn.
Leg ze op elkaar en duid aan waar ze elkaar overlappen. Zo weet je waar je de stof op elkaar moet leggen.Als laatste plakt u beide patroondelen nu aan elkaar. Leg hiervoor de zijnaden tegen elkaar. Indien gewenst kunt u de zoom recht tekenen, zoals op de afbeelding hieronder. De zijnaden liggen dan enkel met de bovenkant tegen elkaar. Als u de zijnaden tegen elkaar legt bekomt u een gebogen zoom, wat ook oke is.Het patroon is getekend, nu gaan we het in elkaar naaien.
Ik werk de onderkant van de tulpmouw het liefst af met biaislint. Hierdoor moet er geen naadwaarde aangetekend worden aan de onderkant van de mouw. 
Aan de knippen we wel 1 cm naad.

Stik biaislint op de goede kant van de mouw. Strijk de naad open.


Vouw het biaislint naar de verkeerde kant. Speld vast.


Stik het biaislint vlak langs de rand, op de goede kant van de mouw.


Speld de uiteinden van de mouw op de overlappingstekens.


 De mouw is nu klaar om in uw jurk of bloes te naaien.


Reacties

  1. Vind ik ook heel mooi! Ooit eens een kleedje voor mezelf gemaakt met een tulpmouw, maar dankzij jouw tutorial kan ik nu ook voor de dochter aan de slag. Bedankt!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Bloome Sweater

Een jaar geleden heb ik mezelf beloofd om meer voor mezelf te gaan naaien. En hoewel er hier bitter weinig volwassenenkleren verschijnen, naai ik wel voor mezelf.

Zo ook deze prachtige Bloome Sweater.
Ik koos hiervoor een mooie blauwe gemêleerde french terry met zwarte en zilveren bloemen, Silver Flowers.
Ik trok naar Roeselare naar NaaiCentrum Demyttenaere om mooie, bijpassende ritsen te kopen.Deze sweater is al een tijdje klaar, en toen ik de eerste foto's postte op instagram en Facebook van de stof, was deze ook in een mum van tijd uitverkocht.( Op een couponnetje van 50 cm na). De grijze variant is wel nog aanwezig, en minstens even mooi.


Naaiweekend in de Westhoek

Ik wil al een tijdje op naaiweekend gaan. Met onze winkel bezoeken wij regelmatig naaiweekends en dat ziet er telkens zo'n gezellige bende uit. Dus waag ik de stap.

Ik organiseer zelf een naaiweekend. Ik heb een super leuke locatie gevonden in de buurt, midden in de natuur en op 30 november is het dan zo ver.Naaiweekend in de Westhoek
30/11 - 2/12 2018

Een groot en gezellig vakantiehuis met 6/8 kamers. Iedere kamer beschikt over een lavabo en douche of bad.
Beneden is er een open leefruimte met een gezellige zithoek bij de houtkachel, een modern ingerichte open keuken met vaatwas, microgolf en oven, keramische kookplaat, twee koelkasten en een kleine diepvries. Er is een bar, koffiehoek, flatscreen-tv met dvd en draadloos internet.
Om te naaien is er een aparte sfeervolle ruimte voorzien.
Prijs: 165€/persoon verblijf + alle maaltijden en dranken

- kamers worden gedeeld met 2 personen.
- zelf bed- en badlinnen meebrengen.

- 's morgens genieten we van een uitgebreid ontbijtbuffet.

Carlo Croc

Halfweg maart kijk ik de kleerkasten van de jongens na. Dan neem ik er een lijstje bij en teken ik aan wat ze hebben en wat ze nog nodig hebben.

De jongste van de 3 broers heeft vooral T-shirts nodig.
Deze 4-jarige kleuter houdt van kleur en vrolijke printjes. Daarom koos ik voor deze oranje stof met krokodillenprint van Hilco in combinatie met deze groene stof van Swaffing.

Het patroon van het shirt tekende ik zelf.Stoffen:
Carlo Croc --  Hilco
Vera - groen -- Swaffing

Patroon:
Zelf getekend.