Doorgaan naar hoofdcontent

Longsleeve met kap - including free pattern size 122

Tussen het oprichten van een webwinkel door, krijg ik zo nu en dan nog eens een creatieve uitspatting. Opnieuw is de oudste zoon de gelukkige eigenaar van een nieuw shirt. De reden hiervoor is eigenlijk heel eenvoudig. Mijn andere twee schatten hebben al een goed gevulde winterkleerkast.

We blijven in de 'aqua' kleurtjes. Deze keer 2 stofjes van Nosh Organics. Een mooi combinatie van de tijgerprint met de blokstrepen.

Het is een longsleeve shirt met capuchon geworden.
Het patroon is op de groei getekend. Maatje 122 ipv 116. Hierdoor zijn de mouwen wat aan de lange kant. Maar, je weet maar nooit dat Bengel J opeens een groeischeut krijgt. 

Volgende week mag ik er nog eentje maken in maatje 110. Want ons tweede bengeltje wil ook zo'n exemplaar. 


Ik wil dit patroon met jullie delen. 
Hier volgt het patroon en de werkbeschrijving.

Voorbereidingen

1. Print het Patroon af en neem het over op patroonpapier. Leg hiervoor de gekleurde lijnen op elkaar. 
Bijvoorbeeld: Het voorpand bestaat uit 2 delen. Om van de 2 delen 1 geheel te kunnen maken, legt u de blauwe lijnen op elkaar. Teken overal (met uitzondering van de MV en MA lijnen) een naad van 1 cm.

2. Wilt u ook de buitenboord van de capuchon in 2 verschillende stofjes verwerken, ga dan als volgt te werkt. Knip stroken van 12 cm breed (dit is inclusief naadwaarde van 1 cm) en stik deze aan elkaar. In dit geval heb ik 3 stroken van de tijgerprint en 2 stroken van de strepen geknipt en deze afwisselend aan elkaar gestikt. 
Strijk de naden open. 
Vouw de bekomen strook dubbel. De naden van de middelste stofstrook moeten mooi op elkaar liggen. Leg het patroondeel (4a) tegen de stofvouw en knip dit uit. Maak er eventueel de knoopsgaten in zodat u er als laatste een lint of koord door kan steken.3. Leg de rugpas (2a) en het achterpand (2) met de goede kanten op elkaar. Speld vast. Stikken.Strijk de naad naar boven en werk de rugpas af met een stiksel vlak langs de rand.


4. Speld de schoudernaden op elkaar (de goede kanten op elkaar). Stikken.
Strijk de naad naar het achterpand en werk de rugpas af met een stiksel vlak langs de rand. (Net zoals bij de vorige stap).5. Leg de capuchondelen (= patroondeel 4) met de goede kanten op elkaar, speld ze vast en stik. Strijk de naad open.
Doe dit zowel voor de buitencapuchon als voor de binnencapuchon.6.  Stik beide capuchons aan elkaar. De goede kanten op elkaar. Om de capuchon in de volgende stap mooi op de boorden te kunnen stikken is het belangrijk dat je de naad open laat. Start dus met stikken op 1 cm van de onderrand en eindig op 1 cm van de tegenoverliggende onderrand. Keer de capuchon naar de goede kant en geef een smal doorstiksel vlak langs de rand.

 

7. Sluit de achternaad van de capuchonboorden.8.  Neem beide delen van de buitencapuchon. (patroondeel 4 en 4a)  Leg ze met de goede kanten op elkaar. Speld vast en stik. Strijk de naad open.
Doe hetzelfde ook met de delen van de binnencapuchon.


9. In deze stap naaien we de capuchon aan het shirt. Start met de buitencapuchon. Leg de goede kant van het capuchon op de goede kant van het shirt. Speld vast en stik. Strijk de naad naar boven.10. Speld de naadwaarde van de binnencapuchon naar de verkeerde kant. Leg de onderrand van de capuchon gelijk met het stiksel op het shirt. Speld beide delen op elkaar en naai de binnencapuchon met de hand vast. Indien gewenst kunt u nog een stiksel geven vlak langs de rand op het capuchondeel.11. Speld de mouwen aan het shirtgedeelte. De goede kanten op elkaar en de patroontekens ook mooi op elkaar. Stik vast.


12. Speld de zoom in de onderrand van voor-en achterpand en in de mouwen. Stik de zoom met een dubbele naald. 13. Rijg (indien gewenst) een lint of koord door de knoopsgaten.

Reacties

  1. Wat een leukerd <3 Zou je misschien ook het patroon van maatje 110 met ons willen delen? ;-) :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Bloome Sweater

Een jaar geleden heb ik mezelf beloofd om meer voor mezelf te gaan naaien. En hoewel er hier bitter weinig volwassenenkleren verschijnen, naai ik wel voor mezelf.

Zo ook deze prachtige Bloome Sweater.
Ik koos hiervoor een mooie blauwe gemêleerde french terry met zwarte en zilveren bloemen, Silver Flowers.
Ik trok naar Roeselare naar NaaiCentrum Demyttenaere om mooie, bijpassende ritsen te kopen.Deze sweater is al een tijdje klaar, en toen ik de eerste foto's postte op instagram en Facebook van de stof, was deze ook in een mum van tijd uitverkocht.( Op een couponnetje van 50 cm na). De grijze variant is wel nog aanwezig, en minstens even mooi.


Naaiweekend in de Westhoek

Ik wil al een tijdje op naaiweekend gaan. Met onze winkel bezoeken wij regelmatig naaiweekends en dat ziet er telkens zo'n gezellige bende uit. Dus waag ik de stap.

Ik organiseer zelf een naaiweekend. Ik heb een super leuke locatie gevonden in de buurt, midden in de natuur en op 30 november is het dan zo ver.Naaiweekend in de Westhoek
30/11 - 2/12 2018

Een groot en gezellig vakantiehuis met 6/8 kamers. Iedere kamer beschikt over een lavabo en douche of bad.
Beneden is er een open leefruimte met een gezellige zithoek bij de houtkachel, een modern ingerichte open keuken met vaatwas, microgolf en oven, keramische kookplaat, twee koelkasten en een kleine diepvries. Er is een bar, koffiehoek, flatscreen-tv met dvd en draadloos internet.
Om te naaien is er een aparte sfeervolle ruimte voorzien.
Prijs: 165€/persoon verblijf + alle maaltijden en dranken

- kamers worden gedeeld met 2 personen.
- zelf bed- en badlinnen meebrengen.

- 's morgens genieten we van een uitgebreid ontbijtbuffet.

Ne 'mix and match' van 2 patronen

Toen de staaltjes met de nieuwe collectie van CU@6 in mijn brievenbus vielen, wist ik het meteen al. Met die stoffen zou ik zeker aan de slag gaan voor mijn jongens. Dus toen diezelfde collectie een paar dagen later geleverd werd, duurde het niet lang vooraleer ik er de schaar inzette.

Als eerste ging ik aan de slag met de French Terry met palmbomen. Ik vond niet meteen een patroon dat 100% mijn gedacht was, dus ik gooide 2 patronen door elkaar en kwam zo tot het patroon dat ik in gedachten had.

Welke patronen vraag je je af? En waarom?
Ik nam het voor- en rugpand van 'Totem Owl' (nr 19. uit Ottobre 1/2014) en de mouwen van 'Cold Stopper' (nr 32. uit Ottobre 4/2014). O ja, de zakken nam ik ook over van het laatst genoemde patroon.De reden waarom ik twee patronen door elkaar gooide is eigenlijk heel simpel. Ik had een bepaalde sweater voor ogen. En wanneer ik iets voor ogen heb, dan moet het ook zo zijn. Anders begin ik er niet aan. Ik wilde voor mijn oudste (b)engel …