Longsleeve met kap - including free pattern size 122

Tussen het oprichten van een webwinkel door, krijg ik zo nu en dan nog eens een creatieve uitspatting. Opnieuw is de oudste zoon de gelukkige eigenaar van een nieuw shirt. De reden hiervoor is eigenlijk heel eenvoudig. Mijn andere twee schatten hebben al een goed gevulde winterkleerkast.

We blijven in de 'aqua' kleurtjes. Deze keer 2 stofjes van Nosh Organics. Een mooi combinatie van de tijgerprint met de blokstrepen.

Het is een longsleeve shirt met capuchon geworden.
Het patroon is op de groei getekend. Maatje 122 ipv 116. Hierdoor zijn de mouwen wat aan de lange kant. Maar, je weet maar nooit dat Bengel J opeens een groeischeut krijgt. 

Volgende week mag ik er nog eentje maken in maatje 110. Want ons tweede bengeltje wil ook zo'n exemplaar. 


Ik wil dit patroon met jullie delen. 
Hier volgt het patroon en de werkbeschrijving.

Voorbereidingen

1. Print het Patroon af en neem het over op patroonpapier. Leg hiervoor de gekleurde lijnen op elkaar. 
Bijvoorbeeld: Het voorpand bestaat uit 2 delen. Om van de 2 delen 1 geheel te kunnen maken, legt u de blauwe lijnen op elkaar. Teken overal (met uitzondering van de MV en MA lijnen) een naad van 1 cm.

2. Wilt u ook de buitenboord van de capuchon in 2 verschillende stofjes verwerken, ga dan als volgt te werkt. Knip stroken van 12 cm breed (dit is inclusief naadwaarde van 1 cm) en stik deze aan elkaar. In dit geval heb ik 3 stroken van de tijgerprint en 2 stroken van de strepen geknipt en deze afwisselend aan elkaar gestikt. 
Strijk de naden open. 
Vouw de bekomen strook dubbel. De naden van de middelste stofstrook moeten mooi op elkaar liggen. Leg het patroondeel (4a) tegen de stofvouw en knip dit uit. Maak er eventueel de knoopsgaten in zodat u er als laatste een lint of koord door kan steken.3. Leg de rugpas (2a) en het achterpand (2) met de goede kanten op elkaar. Speld vast. Stikken.Strijk de naad naar boven en werk de rugpas af met een stiksel vlak langs de rand.


4. Speld de schoudernaden op elkaar (de goede kanten op elkaar). Stikken.
Strijk de naad naar het achterpand en werk de rugpas af met een stiksel vlak langs de rand. (Net zoals bij de vorige stap).5. Leg de capuchondelen (= patroondeel 4) met de goede kanten op elkaar, speld ze vast en stik. Strijk de naad open.
Doe dit zowel voor de buitencapuchon als voor de binnencapuchon.6.  Stik beide capuchons aan elkaar. De goede kanten op elkaar. Om de capuchon in de volgende stap mooi op de boorden te kunnen stikken is het belangrijk dat je de naad open laat. Start dus met stikken op 1 cm van de onderrand en eindig op 1 cm van de tegenoverliggende onderrand. Keer de capuchon naar de goede kant en geef een smal doorstiksel vlak langs de rand.

 

7. Sluit de achternaad van de capuchonboorden.8.  Neem beide delen van de buitencapuchon. (patroondeel 4 en 4a)  Leg ze met de goede kanten op elkaar. Speld vast en stik. Strijk de naad open.
Doe hetzelfde ook met de delen van de binnencapuchon.


9. In deze stap naaien we de capuchon aan het shirt. Start met de buitencapuchon. Leg de goede kant van het capuchon op de goede kant van het shirt. Speld vast en stik. Strijk de naad naar boven.10. Speld de naadwaarde van de binnencapuchon naar de verkeerde kant. Leg de onderrand van de capuchon gelijk met het stiksel op het shirt. Speld beide delen op elkaar en naai de binnencapuchon met de hand vast. Indien gewenst kunt u nog een stiksel geven vlak langs de rand op het capuchondeel.11. Speld de mouwen aan het shirtgedeelte. De goede kanten op elkaar en de patroontekens ook mooi op elkaar. Stik vast.


12. Speld de zoom in de onderrand van voor-en achterpand en in de mouwen. Stik de zoom met een dubbele naald. 13. Rijg (indien gewenst) een lint of koord door de knoopsgaten.

Reacties

  1. Wat een leukerd <3 Zou je misschien ook het patroon van maatje 110 met ons willen delen? ;-) :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Tibo - Het gratis patroon

Wat je nu echt moet weten over flexfolie

200 Shirts - het patroontesten