Doorgaan naar hoofdcontent

De manchet

Hier toonde ik jullie al hoe je een eenvoudige (= Amerikaanse) mouwsplit maakt.
Vandaag gaan we verder met de afwerking van de mouwen. We gaan er nu de manchet aan zetten.

Zo gaan we te werk:

* Verstevig de manchet met vlieseline. Om een stevige manchet te bekomen gebruiken we vlieseline H250.
Zoals jullie kunnen zien op onderstaande foto strijken we de vlieseline 1 cm over de middenrand. Zo gaat de manchet minder snel tekenen van slijtage vertonen.


* Strijk de naadtoeslag (hier 1 cm) van de binnenkant van de manchet naar de verkeerde kant.


* Vouw de manchet dubbel, met de goede kanten op elkaar. Stik de zijkanten.


* Knip de naadtoeslag ongelijk bij en dun de hoekjes uit. Net zoals op onderstaande foto te zien is.


* Keer de manchet naar de goede kant.
In deze stap teken ik ook de naadtoeslag op de vlieseline. Ik gebruik deze dan om op te stikken. Zo wordt de perfecte manchet bekomen.


* Als er plooien in de mouw zitten, is het nu het moment om deze vast te spelden in de ondermouw. De plooien kijken in de richting van de mouwsplit.* Speld de manchet met de goede (= verstevigde) kant op de goede kant van de mouw. De zijkanten van de manchet komen gelijk met de over- en onderslag van de mouwsplit.


* Stik de manchet vast. (Zorg ervoor dat je enkel op het verstevigde deel van de manchet stikt).

* Knip de naadtoeslag ongelijk bij (net zoals bij de foto 4). De naadtoeslag van de manchet wordt een paar millimeters meer bijgeknipt dan die van de mouw.

* Zet nu de naadtoeslag van de belegmanchet met kleine steekjes (= met de hand) vast aan de binnenkant van de mouw.

* Stik de manchet op de goede kant door.

* Naai het knoopsgat en naai de knoop aan met een dubbele draad.Reacties

Populaire posts van deze blog

Bloome Sweater

Een jaar geleden heb ik mezelf beloofd om meer voor mezelf te gaan naaien. En hoewel er hier bitter weinig volwassenenkleren verschijnen, naai ik wel voor mezelf.

Zo ook deze prachtige Bloome Sweater.
Ik koos hiervoor een mooie blauwe gemêleerde french terry met zwarte en zilveren bloemen, Silver Flowers.
Ik trok naar Roeselare naar NaaiCentrum Demyttenaere om mooie, bijpassende ritsen te kopen.Deze sweater is al een tijdje klaar, en toen ik de eerste foto's postte op instagram en Facebook van de stof, was deze ook in een mum van tijd uitverkocht.( Op een couponnetje van 50 cm na). De grijze variant is wel nog aanwezig, en minstens even mooi.


Tibo - Het gratis patroon

Zoals beloofd, het gratis patroon van een leuk hemdje voor kleuters. Het is speels en stijlvol tegelijkertijd en kan dus voor elke gelegenheid gebruikt worden.Tibo is het patroon van een een jongenshemd met een rugpas en rugplooitjes.Het werd getekend in de maten 92 tot en met 116.
Er zijn verschillende variaties mogelijk. Zo is er de keuze uit 2 verschillende borstzakjes of een paspelzak. Er kan zowel een winterversie met lange mouwen genaaid worden of een zomerhemdje met korte mouwen. En ten slotte kan er gekozen worden tussen 3 kragen.
En voor de liefhebbers kan er naar hartelust afgewerkt worden met paspelband.

Het patroon werd met de hand getekend. En is beschikbaar in een PDF bestand.
Hier vind je de werkbeschrijving
Hier vind je het patroon

Workshop Op zaterdag 16 juli gaat er een workshop door bij De Stoffengalerij (bij mij thuis dus). Meer info en inschrijven: klik hier.

Ik ben heel benieuwd naar jullie Tibookes. Stuur zeker een foto naar mamasasewing@gmail.com

Op zoek naar ee…

Ne 'mix and match' van 2 patronen

Toen de staaltjes met de nieuwe collectie van CU@6 in mijn brievenbus vielen, wist ik het meteen al. Met die stoffen zou ik zeker aan de slag gaan voor mijn jongens. Dus toen diezelfde collectie een paar dagen later geleverd werd, duurde het niet lang vooraleer ik er de schaar inzette.

Als eerste ging ik aan de slag met de French Terry met palmbomen. Ik vond niet meteen een patroon dat 100% mijn gedacht was, dus ik gooide 2 patronen door elkaar en kwam zo tot het patroon dat ik in gedachten had.

Welke patronen vraag je je af? En waarom?
Ik nam het voor- en rugpand van 'Totem Owl' (nr 19. uit Ottobre 1/2014) en de mouwen van 'Cold Stopper' (nr 32. uit Ottobre 4/2014). O ja, de zakken nam ik ook over van het laatst genoemde patroon.De reden waarom ik twee patronen door elkaar gooide is eigenlijk heel simpel. Ik had een bepaalde sweater voor ogen. En wanneer ik iets voor ogen heb, dan moet het ook zo zijn. Anders begin ik er niet aan. Ik wilde voor mijn oudste (b)engel …