Doorgaan naar hoofdcontent

De kapfase

Gisterenavond rolde er opnieuw een longsleeve met kap vanonder de naaimachine. En opnieuw in deze prachtige Nosh stofjes. Jammer dat Nosh geen stofjes meer wil verkopen aan handelaars. Ik had ze graag in mijn eigen webwinkel verkocht. Nu ja, er zijn nog voldoende andere designers die in aanmerking komen.

Maar ik wijk af.
Ik had het net over een longsleeve shirt.

Ik weet dat ik jullie het patroon van de vorige longsleeve in maatje 110 beloofd had, maar ik heb het patroon toch wat aangepast.
Waarom?
Wel, die reden is heel eenvoudig. Ik maak niet graag 2 keer hetzelfde, en zeker niet voor mijn jongens. Ze hebben elk hun persoonlijkheid en dus ook elk hun stijl. Dezelfde kledij hoort hier niet thuis.

Het basispatroon is echter hetzelfde.
Om het wat speelser te maken heb ik
1. het voorpand schuin doorgeknipt om er een contrastkleur in te kunnen verwerken. Deze contrastkleur werd felgeel. Het past bij het lichtblauw en ik had er nog een restje van liggen.
2. een rugpas in het achterpand om ook hier het felgeel te kunnen verwerken.
3. de mouwen 4 cm verkort, zodat ik er een oranje mouwboord in ribtricot aan kon zetten.
De kap werd uit 1 deel getekend, maar er moet ergens een foutje in zitten. Als ik MV (van de onderkant) tegen de stofvouw leg, dan ligt de punt over de stofvouw. Om het voor mezelf eenvoudig te houden, heb ik er dan vooraan maar een naad in gestikt. Je kunt het dus zo stellen dat ik te lui was om de kap opnieuw te tekenen of met een boord te gaan werken zoals in het vorige exemplaar.

Door deze fout in de kap, kan ik nu natuurlijk dit patroon niet delen met jullie. Ik ben het naaien nog lang niet beu, dus - niet getreurd - er volgen nog andere projecten die wel zullen slagen en waarvan ik de patronen wel zal delen.

Mocht je toch zo'n shit willen maken. Dan kan ik deze tip geven.
- Neem het patroon van een basis shirt.
- Verdeel het voorpand in 2 stukken (of meer) naar eigen keuze. doe dit ook met het achterpand.
- Indien gewenst verander je ook de mouwen.
Just be creative.

Reacties

 1. Mooi t-shirt. Leuk met die kleuraccenten erin. Ziet er heel speels uit.
  Ga ik ook eens uitproberen. Bedankt voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk! De contrastkleuren geven een heel speels effect. En gelijk heb je: twee kinderen, twee totaal verschillende personen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat speels effect was de bedoeling. Ik ben in mijn opzet geslaagd. Dank u. (Eigenlijk zijn het 3 kinderen, maar de jongste is nog maar 21 maanden, dat is nog een andere manier van kleden;) ).

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Bloome Sweater

Een jaar geleden heb ik mezelf beloofd om meer voor mezelf te gaan naaien. En hoewel er hier bitter weinig volwassenenkleren verschijnen, naai ik wel voor mezelf.

Zo ook deze prachtige Bloome Sweater.
Ik koos hiervoor een mooie blauwe gemêleerde french terry met zwarte en zilveren bloemen, Silver Flowers.
Ik trok naar Roeselare naar NaaiCentrum Demyttenaere om mooie, bijpassende ritsen te kopen.Deze sweater is al een tijdje klaar, en toen ik de eerste foto's postte op instagram en Facebook van de stof, was deze ook in een mum van tijd uitverkocht.( Op een couponnetje van 50 cm na). De grijze variant is wel nog aanwezig, en minstens even mooi.


Tibo - Het gratis patroon

Zoals beloofd, het gratis patroon van een leuk hemdje voor kleuters. Het is speels en stijlvol tegelijkertijd en kan dus voor elke gelegenheid gebruikt worden.Tibo is het patroon van een een jongenshemd met een rugpas en rugplooitjes.Het werd getekend in de maten 92 tot en met 116.
Er zijn verschillende variaties mogelijk. Zo is er de keuze uit 2 verschillende borstzakjes of een paspelzak. Er kan zowel een winterversie met lange mouwen genaaid worden of een zomerhemdje met korte mouwen. En ten slotte kan er gekozen worden tussen 3 kragen.
En voor de liefhebbers kan er naar hartelust afgewerkt worden met paspelband.

Het patroon werd met de hand getekend. En is beschikbaar in een PDF bestand.
Hier vind je de werkbeschrijving
Hier vind je het patroon

Workshop Op zaterdag 16 juli gaat er een workshop door bij De Stoffengalerij (bij mij thuis dus). Meer info en inschrijven: klik hier.

Ik ben heel benieuwd naar jullie Tibookes. Stuur zeker een foto naar mamasasewing@gmail.com

Op zoek naar ee…

Wat je nu echt moet weten over flexfolie

De oudste bengel des huizes kreeg ook nog eens een nieuw shirt. Tegenwoordig zit hij in een echte dinofase. Dus maakte ik maar eens een stoer dinoshirt voor hem.
Nogmaals hetzelfde basispatroon voor T-shirts werd bovengehaald. (Voor wie langs geen kanten weet over welk patroon ik nu bezig ben: patroon n°11 uit Ottobre 6/2016).
De stof werd een marineblauwe punta di roma met wit streepje. Ik maakte een leuke T-rex print uit flexfolie.


Wist je dat er 2 soorten flexfolie bestaan?
Enerzijds is er de hotpeel en anderzijds de coldpeel.
Het is belangrijk om te weten welke soort je hebt om een goed eindresultaat te bekomen.


Hoe bevestig je flexfolie op je kledingstuk?

Zorg ervoor dat het kledingstuk gewassen en gestreken is.Leg de flexfolie op het kledingstuk op de plaats waar het moet komen.Leg er een stukje bakpapier.Neem een heet strijkijzer. En druk dit op de print. Goed drukken, geen strijkbeweging maken. Doe dit gedurende 15 à 20 seconden.
Is de print groter dan je strijkijzer? Verplaats…