Doorgaan naar hoofdcontent

Tutorial - Rugpas en rugplooitjes

Ik stuur mijn jongens graag netjes gekleed naar school. Liefst zou ik hen elke dag een hemdje aandoen, maar daar zijn zij het dan niet mee eens. Volgens de oudste is een hemd om naar een feest te gaan.

Ik hou van hemdjes en ik hou ervan een hemdje te naaien. En recent ben ik gestart met het patroon ook zelf te tekenen. Maar hierover meer in andere blogberichten.

Vandaag toon ik jullie hoe de rugpas en de rugplooitjes te naaien.


* Eerst en vooral markeer je de plaats van de plooitjes in de naadtoeslag van de stof. Ik doe dit door er een klein knipje in te geven. Maar je kan dit ook doen met een reigdraad. .

* Speld de vouwtjes vast. Elke vouw bestaat uit 2 knipjes. Je legt de knipjes netjes op elkaar. Aan de goede kant van de stof kijkt de opening van de vouw naar de zijkant van de stof. 


 * Vervolgens speld je de rugpas op het rugpand.


 * Vaststikken. En pers de naadtoeslag naar boven.


En zo ziet dan het rugpand eruit. (Deze foto is wel genomen voor het strijken.)
* Stik de rugpasnaad op de goede kant van het overhemd door.Reacties

 1. Hallo, omdat je ook een beginnende blogster bent en ik je blog echt de moeite vind, heb ik je genomineerd voor de Liebster Award: check mijn blog http://madebycaro.blogspot.be/2015/09/liebster-award.html

  Groetjes, Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hartelijk dank. Ik was eventjes sprakeloos toen ik uw berichtje las. Dit had ik echt niet verwacht.
   Ik ben blij dat je mijn blog leuk vind. Ik hoop - naar de toekomst toe - dat je hem nog meer de moeite zal vinden.
   Nogmaals dank.

   Groetjes, Sabrina

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Bloome Sweater

Een jaar geleden heb ik mezelf beloofd om meer voor mezelf te gaan naaien. En hoewel er hier bitter weinig volwassenenkleren verschijnen, naai ik wel voor mezelf.

Zo ook deze prachtige Bloome Sweater.
Ik koos hiervoor een mooie blauwe gemêleerde french terry met zwarte en zilveren bloemen, Silver Flowers.
Ik trok naar Roeselare naar NaaiCentrum Demyttenaere om mooie, bijpassende ritsen te kopen.Deze sweater is al een tijdje klaar, en toen ik de eerste foto's postte op instagram en Facebook van de stof, was deze ook in een mum van tijd uitverkocht.( Op een couponnetje van 50 cm na). De grijze variant is wel nog aanwezig, en minstens even mooi.


Tibo - Het gratis patroon

Zoals beloofd, het gratis patroon van een leuk hemdje voor kleuters. Het is speels en stijlvol tegelijkertijd en kan dus voor elke gelegenheid gebruikt worden.Tibo is het patroon van een een jongenshemd met een rugpas en rugplooitjes.Het werd getekend in de maten 92 tot en met 116.
Er zijn verschillende variaties mogelijk. Zo is er de keuze uit 2 verschillende borstzakjes of een paspelzak. Er kan zowel een winterversie met lange mouwen genaaid worden of een zomerhemdje met korte mouwen. En ten slotte kan er gekozen worden tussen 3 kragen.
En voor de liefhebbers kan er naar hartelust afgewerkt worden met paspelband.

Het patroon werd met de hand getekend. En is beschikbaar in een PDF bestand.
Hier vind je de werkbeschrijving
Hier vind je het patroon

Workshop Op zaterdag 16 juli gaat er een workshop door bij De Stoffengalerij (bij mij thuis dus). Meer info en inschrijven: klik hier.

Ik ben heel benieuwd naar jullie Tibookes. Stuur zeker een foto naar mamasasewing@gmail.com

Op zoek naar ee…

Ne 'mix and match' van 2 patronen

Toen de staaltjes met de nieuwe collectie van CU@6 in mijn brievenbus vielen, wist ik het meteen al. Met die stoffen zou ik zeker aan de slag gaan voor mijn jongens. Dus toen diezelfde collectie een paar dagen later geleverd werd, duurde het niet lang vooraleer ik er de schaar inzette.

Als eerste ging ik aan de slag met de French Terry met palmbomen. Ik vond niet meteen een patroon dat 100% mijn gedacht was, dus ik gooide 2 patronen door elkaar en kwam zo tot het patroon dat ik in gedachten had.

Welke patronen vraag je je af? En waarom?
Ik nam het voor- en rugpand van 'Totem Owl' (nr 19. uit Ottobre 1/2014) en de mouwen van 'Cold Stopper' (nr 32. uit Ottobre 4/2014). O ja, de zakken nam ik ook over van het laatst genoemde patroon.De reden waarom ik twee patronen door elkaar gooide is eigenlijk heel simpel. Ik had een bepaalde sweater voor ogen. En wanneer ik iets voor ogen heb, dan moet het ook zo zijn. Anders begin ik er niet aan. Ik wilde voor mijn oudste (b)engel …