Doorgaan naar hoofdcontent

Amerikaanse mouwsplit

Amerikaanse mouwsplit - Einfacher ÄrmelschlitzVandaag toon ik jullie hoe een eenvoudige mouwsplit te maken. Deze wordt ook wel de Amerikaanse mouwsplit genoemd.

Knip in de lengterichting een reep stof van 3 cm breed en 2x de lengte van het mouwsplit. Reken ook e naadtoeslagen aan de onderkant mee.
Bijvoorbeeld: de lengte van het mouwsplit is 6 cm. De naadtoeslagen zijn 1 cm. We krijgen dus een reep met een lengte van (2x6) + (2x1) = 14 cm.

* Strijk aan één lange kant 0,5 cm naadtoeslag naar de verkeerde kant om.


* Geef aan de andere kant de naadtoeslag aan met een krijtstreep of een rijgdraad (zie bovenstaande foto).


* Teken de mouwsplit (hier 6 cm + 1 cm naadtoeslag) recht van draad in de mouw.


* Maak een verstevigingstiksel langs deze lijn.* Knip het split tot aan de punt in.* Trek het split open en speld met de goede kant op de goede kant van de splitreep. De mouwkant ligt boven met het verstevigingstiksel op de aangegeven naadtoeslag. Stik vlak langs de aangegeven naadtoeslag.
Verschuif tijdens het stikken steeds de plooitjes terwijl de naald in de stof blijft staan. 


* Strijk de naad plat.

* Vouw de splitreep dubbel, met de verkeerde kanten op elkaar. Laat de omgestreken naadtoeslag net over de stiklijn vallen.


* Zet met kleine handsteekjes vast.

* Stik aan de bovenkant van de splitreep een schuin hoekje af. Zo blijft het geheel mooi op zijn plaats. (Knip het hoekje NIET weg!!!)


Het mouwsplitgedeelte aan de voormouw vormt de overslag. Daar valt de splitreep naar binnen. Het gedeelte aan de achtermouw (het dichts bij de mouwnaad) is de onderslag. Deze steekt uit de opening van het split.De mouwsplit is klaar.
Nu is de mouw klaar om in het hemd te stikken en vervolgens de manchet er aan te stikken.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Bloome Sweater

Een jaar geleden heb ik mezelf beloofd om meer voor mezelf te gaan naaien. En hoewel er hier bitter weinig volwassenenkleren verschijnen, naai ik wel voor mezelf.

Zo ook deze prachtige Bloome Sweater.
Ik koos hiervoor een mooie blauwe gemêleerde french terry met zwarte en zilveren bloemen, Silver Flowers.
Ik trok naar Roeselare naar NaaiCentrum Demyttenaere om mooie, bijpassende ritsen te kopen.Deze sweater is al een tijdje klaar, en toen ik de eerste foto's postte op instagram en Facebook van de stof, was deze ook in een mum van tijd uitverkocht.( Op een couponnetje van 50 cm na). De grijze variant is wel nog aanwezig, en minstens even mooi.


Tibo - Het gratis patroon

Zoals beloofd, het gratis patroon van een leuk hemdje voor kleuters. Het is speels en stijlvol tegelijkertijd en kan dus voor elke gelegenheid gebruikt worden.Tibo is het patroon van een een jongenshemd met een rugpas en rugplooitjes.Het werd getekend in de maten 92 tot en met 116.
Er zijn verschillende variaties mogelijk. Zo is er de keuze uit 2 verschillende borstzakjes of een paspelzak. Er kan zowel een winterversie met lange mouwen genaaid worden of een zomerhemdje met korte mouwen. En ten slotte kan er gekozen worden tussen 3 kragen.
En voor de liefhebbers kan er naar hartelust afgewerkt worden met paspelband.

Het patroon werd met de hand getekend. En is beschikbaar in een PDF bestand.
Hier vind je de werkbeschrijving
Hier vind je het patroon

Workshop Op zaterdag 16 juli gaat er een workshop door bij De Stoffengalerij (bij mij thuis dus). Meer info en inschrijven: klik hier.

Ik ben heel benieuwd naar jullie Tibookes. Stuur zeker een foto naar mamasasewing@gmail.com

Op zoek naar ee…

Ne 'mix and match' van 2 patronen

Toen de staaltjes met de nieuwe collectie van CU@6 in mijn brievenbus vielen, wist ik het meteen al. Met die stoffen zou ik zeker aan de slag gaan voor mijn jongens. Dus toen diezelfde collectie een paar dagen later geleverd werd, duurde het niet lang vooraleer ik er de schaar inzette.

Als eerste ging ik aan de slag met de French Terry met palmbomen. Ik vond niet meteen een patroon dat 100% mijn gedacht was, dus ik gooide 2 patronen door elkaar en kwam zo tot het patroon dat ik in gedachten had.

Welke patronen vraag je je af? En waarom?
Ik nam het voor- en rugpand van 'Totem Owl' (nr 19. uit Ottobre 1/2014) en de mouwen van 'Cold Stopper' (nr 32. uit Ottobre 4/2014). O ja, de zakken nam ik ook over van het laatst genoemde patroon.De reden waarom ik twee patronen door elkaar gooide is eigenlijk heel simpel. Ik had een bepaalde sweater voor ogen. En wanneer ik iets voor ogen heb, dan moet het ook zo zijn. Anders begin ik er niet aan. Ik wilde voor mijn oudste (b)engel …