Doorgaan naar hoofdcontent

Amerikaanse mouwsplit

Amerikaanse mouwsplit - Einfacher ÄrmelschlitzVandaag toon ik jullie hoe een eenvoudige mouwsplit te maken. Deze wordt ook wel de Amerikaanse mouwsplit genoemd.

Knip in de lengterichting een reep stof van 3 cm breed en 2x de lengte van het mouwsplit. Reken ook e naadtoeslagen aan de onderkant mee.
Bijvoorbeeld: de lengte van het mouwsplit is 6 cm. De naadtoeslagen zijn 1 cm. We krijgen dus een reep met een lengte van (2x6) + (2x1) = 14 cm.

* Strijk aan één lange kant 0,5 cm naadtoeslag naar de verkeerde kant om.


* Geef aan de andere kant de naadtoeslag aan met een krijtstreep of een rijgdraad (zie bovenstaande foto).


* Teken de mouwsplit (hier 6 cm + 1 cm naadtoeslag) recht van draad in de mouw.


* Maak een verstevigingstiksel langs deze lijn.* Knip het split tot aan de punt in.* Trek het split open en speld met de goede kant op de goede kant van de splitreep. De mouwkant ligt boven met het verstevigingstiksel op de aangegeven naadtoeslag. Stik vlak langs de aangegeven naadtoeslag.
Verschuif tijdens het stikken steeds de plooitjes terwijl de naald in de stof blijft staan. 


* Strijk de naad plat.

* Vouw de splitreep dubbel, met de verkeerde kanten op elkaar. Laat de omgestreken naadtoeslag net over de stiklijn vallen.


* Zet met kleine handsteekjes vast.

* Stik aan de bovenkant van de splitreep een schuin hoekje af. Zo blijft het geheel mooi op zijn plaats. (Knip het hoekje NIET weg!!!)


Het mouwsplitgedeelte aan de voormouw vormt de overslag. Daar valt de splitreep naar binnen. Het gedeelte aan de achtermouw (het dichts bij de mouwnaad) is de onderslag. Deze steekt uit de opening van het split.De mouwsplit is klaar.
Nu is de mouw klaar om in het hemd te stikken en vervolgens de manchet er aan te stikken.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Bloome Sweater

Een jaar geleden heb ik mezelf beloofd om meer voor mezelf te gaan naaien. En hoewel er hier bitter weinig volwassenenkleren verschijnen, naai ik wel voor mezelf.

Zo ook deze prachtige Bloome Sweater.
Ik koos hiervoor een mooie blauwe gemêleerde french terry met zwarte en zilveren bloemen, Silver Flowers.
Ik trok naar Roeselare naar NaaiCentrum Demyttenaere om mooie, bijpassende ritsen te kopen.Deze sweater is al een tijdje klaar, en toen ik de eerste foto's postte op instagram en Facebook van de stof, was deze ook in een mum van tijd uitverkocht.( Op een couponnetje van 50 cm na). De grijze variant is wel nog aanwezig, en minstens even mooi.


Tibo - Het gratis patroon

Zoals beloofd, het gratis patroon van een leuk hemdje voor kleuters. Het is speels en stijlvol tegelijkertijd en kan dus voor elke gelegenheid gebruikt worden.Tibo is het patroon van een een jongenshemd met een rugpas en rugplooitjes.Het werd getekend in de maten 92 tot en met 116.
Er zijn verschillende variaties mogelijk. Zo is er de keuze uit 2 verschillende borstzakjes of een paspelzak. Er kan zowel een winterversie met lange mouwen genaaid worden of een zomerhemdje met korte mouwen. En ten slotte kan er gekozen worden tussen 3 kragen.
En voor de liefhebbers kan er naar hartelust afgewerkt worden met paspelband.

Het patroon werd met de hand getekend. En is beschikbaar in een PDF bestand.
Hier vind je de werkbeschrijving
Hier vind je het patroon

Workshop Op zaterdag 16 juli gaat er een workshop door bij De Stoffengalerij (bij mij thuis dus). Meer info en inschrijven: klik hier.

Ik ben heel benieuwd naar jullie Tibookes. Stuur zeker een foto naar mamasasewing@gmail.com

Op zoek naar ee…

Wat je nu echt moet weten over flexfolie

De oudste bengel des huizes kreeg ook nog eens een nieuw shirt. Tegenwoordig zit hij in een echte dinofase. Dus maakte ik maar eens een stoer dinoshirt voor hem.
Nogmaals hetzelfde basispatroon voor T-shirts werd bovengehaald. (Voor wie langs geen kanten weet over welk patroon ik nu bezig ben: patroon n°11 uit Ottobre 6/2016).
De stof werd een marineblauwe punta di roma met wit streepje. Ik maakte een leuke T-rex print uit flexfolie.


Wist je dat er 2 soorten flexfolie bestaan?
Enerzijds is er de hotpeel en anderzijds de coldpeel.
Het is belangrijk om te weten welke soort je hebt om een goed eindresultaat te bekomen.


Hoe bevestig je flexfolie op je kledingstuk?

Zorg ervoor dat het kledingstuk gewassen en gestreken is.Leg de flexfolie op het kledingstuk op de plaats waar het moet komen.Leg er een stukje bakpapier.Neem een heet strijkijzer. En druk dit op de print. Goed drukken, geen strijkbeweging maken. Doe dit gedurende 15 à 20 seconden.
Is de print groter dan je strijkijzer? Verplaats…